jas nieuwe Dames zwarte lijn swagger A ZOBWvRxgWq
< terug naar alle nederlandse berichten

Endpoint is een ABC’tje voor het onderwijs

Je hoeft er niet lang over na te denken om te beseffen dat endpoints eigenlijk uitermate geschikt zijn voor in het onderwijs. Alsof cloud en virtuele desktop speciaal ontwikkeld zijn met wat er in het klaslokaal afspeelt in het achterhoofd.

Computers zijn niet meer weg te denken uit de klas. Maar ze bezorgen de technisch beheerder wel hoofdpijn. Neem alleen al zoiets eenvoudigs als het opstarten van de computers. Een ergernis op veel scholen. Het duurt soms wel een kwartier voordat de machines aan staan. Dit gaat helaas ten koste van de lestijd.

Dat kan sneller en makkelijker. Door van computers endpoints te maken. Die zijn niet alleen makkelijker in te stellen en te onderhouden. Ze zijn ook binnen een minuut gebruiksklaar. En allemaal tegelijk. ‘Het duurt langer om de apparaten uit de doos te halen dan om ze aan te zetten’, vertrouwde een IT-beheerder van een school mij onlangs toe.

Daarom vijf redenen om endpoints in het onderwijs te overwegen.

1 Simpel te beheren

Endpoints zijn ongeveer even duur als een gemiddelde pc, maar ze zijn zoveel makkelijker in gebruik en onderhoud. En ze gaan veel langer mee. Met de huidige technologie kun je bestaande pc’s bovendien in een handomdraai veranderen in een endpoint. Kwestie van een paar muisklikken, en je schakelt de endpoints in. Binnen enkele minuten zijn ze klaar om te gebruiken.

Voordeel: je hoeft als beheerder niet meer elk apparaat langs om updates te installeren of problemen op te lossen (‘Programma werkt niet’). Sterker, updates kun je centraal inplannen en ’s nachts of in het weekend laten uitvoeren, dan heeft niemand er last van. Heeft iemand een probleem, dan kan je als IT-beheerder vanachter je eigen scherm in de computer van de pechvogel kijken en de problemen oplossen.

2 Veilig

Veiligheid is een hoofdpijndossier op onderwijsinstellingen. Want er kunnen allerlei ongeoorloofde dingen gebeuren op de schoolcomputers. Pikante filmpjes of dreigmails versturen bijvoorbeeld. Of de schooladministatie hacken. Dan is het toch een geruststellend idee als je weet dat de dingen centraal goed geregeld zijn. Bepaalde functies, zoals mailen of downloaden, kunnen gewoon uitgezet worden. Net als het afsluiten van de ingang voor usb-sticks. Een endpoint stelen heeft verder geen nut, want er staat toch niets op. En een bijzonder aantrekkelijke eigenschap van endpoints is dat ze vrijwel niet vatbaar zijn voor virussen.

3 Meteen financieel profijt

Hoewel pc’s en endpoints ongeveer even duur zijn in aanschaf, betalen endpoints zich bijna meteen terug. Endpoints hebben een levensduur van 5 tot 7 jaar, langer dan van een pc. Bovendien betrouwbaarder doordat er geen mechanische onderdelen inzitten, zoals ventilatoren of harde schijven. Daardoor verbruiken endpoints ook minder energie. Mooie bijvangst!

4 Ideaal voor multimedia

De allereerste endpoints waren nog niet echt geschikt voor multimedia, maar de tijden zijn veranderd. Endpoints van nu zijn even veelzijdig als welk ander slim apparaat dan ook. Je kunt er tegenwoordige gewoon ook filmpjes op draaien. En evenmin is het een probleem om meerdere schermen tegelijkertijd open te laten staan.

5 Makkelijk overstappen

Een verandering is altijd moeilijk en brengt allerlei onzekerheden met zich mee. Voor het overstappen van de pc naar een endpoint kan je vele beren op de weg zien. Niet nodig. Het is tegenwoordig een fluitje van een cent om oude pc’s, notebooks en zelf endpoints van andere fabrikanten binnen een paar minuten naar je eigen hand te zetten. Zodat het beheer centraal in een hand ligt. Leuke bijkomstigheid is dat je het leven van de bestaande pc’s verlengt. Dan is een overstap naar endpoints niet alleen aardig voor je portemonnee maar verloopt bovendien pijnvrij.

Hans Vogel

Share
  • 4592 sweaterjack capuchon Sm Big Sportswear met Extreme Bodybuilding vg00Pq 4592 sweaterjack capuchon Sm Big Sportswear met Extreme Bodybuilding vg00Pq 4592 sweaterjack capuchon Sm Big Sportswear met Extreme Bodybuilding vg00Pq 4592 sweaterjack capuchon Sm Big Sportswear met Extreme Bodybuilding vg00Pq 4592 sweaterjack capuchon Sm Big Sportswear met Extreme Bodybuilding vg00Pq
Jogging Hoody Trefoil Casual Adidas Originals Hoodie Sport grijs xqRBn6I7 Sportswear Extreme 4592 Bodybuilding sweaterjack capuchon Sm met Big
This site uses cookies: Find out more.